Gazdaság

Lemondott a budapesti tőzsde elnöke

Lemondott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki tisztéről Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója hétfőn - értesült az MTI.

Patai Mihály 2008. december 4. óta töltötte be a BÉT elnöki tisztségét, az idén április 29-én választotta meg másodszor a posztra az akkor újjáválasztott igazgatóság.

Az elnök már első megválasztása alkalmával közölte, hogy a BÉT igazgatóságát addig irányítja, amíg sikerül konszenzust elérnie az egyes kérdésekben.

A tőzsdét jól ismerő szakértők az MTI-nek azt mondták, vélhetően az vezetett Patai Mihály lemondásához, hogy nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

A magyar befektetési szolgáltatók hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a felügyelet, a jegybank és a kormány közbenjárását kérik annak érdekében, hogy a Budapesti Értéktőzsde osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer bevezetését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

A BÉT forgalmának 47 százalékát adó öt tőkepiaci szereplő szerint a tervezett intézkedés, amely szerint a BÉT-en párhuzamosan működne a jelenlegi és az új kereskedési rendszer, veszélybe sodorja a magyar tőkepiac 20 éves eredményeit.

A BÉT kedden rendkívüli közgyűlést tart, amelynek napirendjén szerepel a Xetra kereskedési rendszer bevezetése. Ezzel párhuzamosan a határidős piac és az állampapír-piaci kereskedés kiszolgálására megmaradna a BÉT jelenlegi rendszere. A piaci szereplők szerint azonban nincs meg a konszenzus a javaslattal kapcsolatban, és nem tartják időszerűnek az új rendszer bevezetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik