Gazdaság

Nõttek az ipari termelõi árak

Az ipari termelõi árak az elõzõ havihoz mérten 0,3 százalékkal nõttek, az egy évvel korábbihoz képest ugyanakkor 1 százalékkal csökkentek júliusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipar belföldi értékesítési árai az év júliusban az elõzõ havihoz viszonyítva 1,2, a 2010. júliusihoz képest pedig 3,4 százalékkal emelkedtek, míg az elõzõ hónapban október óta elõször csökkentek havi 0,6 százalékkal és az évi növekedés is csak 1,5 százalékos volt.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árai júniushoz képest 0,3, 2010 júliusához viszonyítva 4 százalékkal csökkentek. A forintban mért exportárak november óta nem emelkedtek. A forint júliusban az euróhoz mérten 0,3, az amerikai dollárhoz képest 1,1 százalékkal gyengült, a 2010. júliusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 5,7, a dollárhoz viszonyítva 15,7 százalékkal erõsödött. A legfontosabb exportra termelõ szektorok közül az egy évvel korábbiakhoz képest 8,9 százalékkal csökkentek a kiviteli árak a számítógép és elektronikai termékeknél, 5,1 százalékkal a jármûipari exportban és 4,1 százalékkal a gépexportban. A gyógyszerek exportára 4,1 százalékkal esett, az élelmiszer exportárak viszont 6,5 százalékkal emelkedtek.

A feldolgozóipari ágazatok júliusi belföldi értékesítési árai 1,3 százalékkal voltak magasabbak a júniusinál. Ennél nagyobb, 6,1 százalékos áremelkedést regisztrált a KSH a kokszgyártás, kõolaj-feldolgozásban, mivel nõtt az alapanyagok beszerzési ára, illetve az üzemanyagok ára. Emelkedtek az árak a villamos berendezések gyártásában (2,7 százalékkal) és a kohászat, fémfeldolgozásban is (1,3 százalékkal).

A vegyi anyag, termék gyártásában, a gyógyszergyártásban, illetve a textil- és bõripar területén 0,2 és 1,5 százalék közötti mértékben csökkentek az árak; a fa-, papír- és nyomdaipar, valamint a gumi-, mûanyag- és építõanyag-ipar árai az elõzõ havi szinten maradtak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentõs súlyt képviselõ villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás árai júliusban az elõzõ havihoz képest 0,8 százalékkal nõttek.
2010 azonos idõszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,6 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékû, 24 százalékos növekedést a kokszgyártás, kõolaj-feldolgozásban mérték, de jelentõs, több mint 10 százalékos volt az emelkedés az élelmiszeriparban (10,5 százalék).

Éves összevetésben alacsonyabbak lettek az árak a jármûgyártásban (2,9 százalék), a textil- és bõriparban (2,5 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,3 százalék) és a gyógyszergyártásban (1,1 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,5 és 4,5 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás árai 1,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 júliusában az elõzõ hónaphoz viszonyítva az energiatermelõ ágazatokban 2 százalékkal magasabb, a továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban 0,1 százalékkal alacsonyabb árakat mért a KSH.

A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,4 százalékkal emelkedtek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban összességében 3,6, a beruházási javakat elõállító ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 5,2 százalékkal nõttek az árak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik