Gazdaság

Drágulnak az energiatakarékos izzók

Emeli az energiatakarékos izzók árát Európa két vezetõ gyártója, a német Osram és a holland Philips. szeptember elsejétõl már nem lehet 40 wattosnál magasabb teljesítményû izzót árulni.

A gyártók indoklása szerint ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy szeptember 1-jétõl már csak a 40 wattos és az ez alatti teljesítményû hagyományos izzók lesznek forgalomban az Európai Unióban – a többit már kivonták -, az ok az, hogy nagyon megdrágultak a gyártáshoz szükséges nyersanyagok.

Az Osram szóvivõje szerint a felhasznált ritkaföldfémek ára 700 százalékkal ment fel egy év leforgása alatt. Ezekbõl évente 160 ezer tonnát termelnek, 97 százalékot Kína állít elõ, de korlátozza a kivitelt, ami árrobbanást okozott. A világban végbemenõ technológiaváltás miatt jelentõsen növekszik a kereslet, és ezért nem kizárt, hogy egyes ritkaföldfémekbõl akár hiány is lehet a következõ években.

Az Osramnál 25 százalékig terjedõ mértékben lesznek drágábbak az energiatakarékos izzók és fénycsövek, a Philipsnél 20-25 százalékos áremelés várható. Döntõen a kereskedõktõl függ, hogy az emelést áthárítják-e a fogyasztókra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik