Gazdaság

2,5 százalékos volt az infláció az euróövezetben

Az elemzõi várakozásoknak megfelelõen 2,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme augusztusban az euróövezetben, az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az Eurostat szerdán közzétett gyorsbecslésébõl.

Az elemzõk is ennyit vártak a júliusi, ugyancsak 2,5 százalék, és a júniusi 2,7 százalék után. Az Eurostat a gyorsbecslésben nem közöl a fogyasztói árak havi változására vonatkozó számokat.

Az áremelkedés üteme – amely áprilisban még 30 havi csúcson, 2,8 százalékon állt – az utóbbi hónapokban mérséklõdni látszik, de az euróövezeti gazdaságok lassulása ellenére továbbra is meghaladja a 2 százalékos euróövezeti inflációs küszöbértéket.

Az Európai Központi Bank július 7-én emelt legutóbb kamatot, 1,50 százalékra. Ezzel az idén már másodszor növelte a kamatot, elsõsorban a magas infláció miatt. A majdnem két évig rekordalacsonyan, 1,00 százalékon tartott euróövezeti kamatot áprilisban emelte elõször az EKB kormányzótanácsa.

Elemzõk egybehangzó véleménye szerint az EKB-nak a növekedés lassulása valamint az euróövezeti adósságválság miatt nem lesz tere további kamatemelésre, igaz, ezt a valószínûleg tovább mérséklõdõ infláció sem indokolná az év további részében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik