Gazdaság

Megkíméli a gazdagokat Berlusconi

A gazdagokat mégsem „bünteti” különadóval az olasz kormány, a nyugdíjszámítás rendszerén viszont jelentõsen szigorítanak.

Több mint hét órán át tanácskozott kulcsminisztereivel Silvio Berlusconi olasz kormányfõ. A megbeszélés után kiadott szûkszavú közlemény arról számol be, hogy a kabinet friss megszorító intézkedéseibõl kimarad a korábban szolidaritási adóként beharangozott intézkedés, amely különadót vetett volna ki az éves szinten több mint 90 ezer eurót (24,3 millió forintot) keresõkre.

A gazdagok extraadója elleni legfõbb érv az volt, hogy az jellemzõen a magáncégeknél jó fizetéssel bejelentett, tehát már adózó dolgozókat sújtotta volna, míg a jövedelmüket más forrásokból szerzõ jómódúak kibújhattak volna a közteherviselés alól – derül ki a Reuters összefoglalójából. Az érvet a jelek szerint magáévá tette a kabinet, mert szolidaritási adó helyett adóelkerülés elleni harcot hirdetett.

Jóval többeket érint viszont a nyugdíjszámítás új, a tanácskozás után beharangozott rendje: e szerint a felsõoktatásban és a katonai szolgálattal töltött évek nem számítanak majd a járadék kiszámításakor.

A Berlusconi-kormány célja továbbra is a büdzsé 2013-es kiegyensúlyozása, amelyhez addig 45 milliárd eurós takarékossági csomag elfogadása és végrehajtása szükséges; a megszorítások összetételét a fenti, nem számszerûsített hatású intézkedéseken túl az is bizonytalanná teszi, hogy a friss kormányközlemény nem említi a korábban megígért áfaemelést sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik