Gazdaság

Több mint tízmilliárdos veszteség a CIB Banknál

11,2 milliárd forint veszteséget szenvedett el a CIB Bank az első félévben, amiből 6 milliárd forint a bankadó rovására írható.

A bank pénteken kora reggeli közlése szerint a féléves kamatbevételek 15 százalékkal 60,6 milliárd forintra csökkentek és ugyanilyen mértékben estek a kamatráfordítások is 29,3 milliárd forintra. Ennek eredőjeként a nettó kamatbevétel 4,76 milliárd forinttal lett kevesebb, mint a múlt év első felében.

A nettó jutalék- és díjbevétel 1,2 milliárd forinttal marad el a tavalyitól, míg a céltartalék-képzés, értékvesztés és a hitelezési veszteség miatt szükséges költségek csaknem 2 milliárd forinttal emelkedtek. Így az adózás és a bankadó levonása nélkül is a CIB 3,9 milliárd forint veszteséget produkált a tavalyi 1,3 milliárd nyereséggel szemben.

A bank mérlegfőösszege 528 milliárddal 2335 milliárd forintra csökkent a június végéig eltelt egy évben, miután az ügyfélbetétek állománya 300 milliárd forinttal (12 százalékkal) a kihelyezett hitelek állománya 354 milliárddal visszaesett.

A tavaly 105 millió forintos szerény adózott eredményt elért bank csak mérsékelt javulásra számít az idei év egészében a banki különadó és a finanszírozás iránti alacsony kereslet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik