Gazdaság

Felfelé mozoghat a budapesti tőzsdeindex szerdán

A Fed-elnök péntekre várt bejelentése miatt kivárás jellemzi a piacokat, így a budapesti tőzsde magasan nyithat és akár felfelé is mozoghat a szerdai kereskedési napon - mondták az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kiemelte, hogy a piacokat továbbra is a jókedv, a pénteknek szóló pozitív kivárás jellemzi. Mint mondta, pénteken lesz az a gazdasági konferencia, amelyen a várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer, a Fed elnöke a várakozások szerint újabb gazdasági ösztönző csomagról beszél. Szerinte a kivárás péntekig kitart, utána viszont kijózanodás jöhet.

Aláhúzta még, hogy a fontosabb indexek pluszban zártak, kivéve Japánban, ahol leminősítés történt. Erre válaszul a reggeli kereskedésben kisebb “csapkodás” lehet, de az elemző arra számít, hogy a nap során felfelé mozog a budapesti tőzsdeindex.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír elemzője úgy véli, szerdán az e heti forgatókönyvvel nyithat a budapesti tőzsde: a meggyőző amerikai zárás nyomán nap elején még lelkesek a vevők, akik nap közben folyamatosan elkedvetlenednek majd, például a menetrendszerűen érkező borzalmas makroadatok láttán. Az elemző szerint csak a magasabb nyitás adott, és talán ez az optimizmus kitarthat a Fed várva várt pénteki bejelentéséig.

Varga Zoltán, a QUAESTOR elemzője is az indulásnál visszafogottan optimista hangulatra számít. Ő is kiemelte, hogy az amerikai indexek markáns emelkedéssel zárták a keddi napot, de szerda hajnalban a Moody’s egy fokozattal rontotta Japán hitelbesorolását, így az ázsiai piacok nagy része a negatív tartományba került.

Az elemző szerint a hazai vezető részvények közül továbbra is az OTP, és a Mol lehet érzékenyebb a hangulatra. Ha péntekig kitart a Fed elnöke esetleges bejelentésére alapozott vételi kedv, a két részvény árfolyama emelkedhet, a gyógyszerpapírok és a Magyar Telekom most kissé alulteljesítő lehet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 27,79 pontos, 0,15 százalékos emelkedéssel, 18 133,58 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 12,9 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 400 forinttal, 2,38 százalékkal 17 200 forintra erősödött, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 51 forinttal, 1,29 százalékkal 4000 forintra nőtt, forgalmuk 8,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,34 százalékkal 500 forintra csökkent, forgalma 517,5 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 790 forinttal, 2,21 százalékkal 35 000 forintra esett, a részvények forgalma 589,3 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 28,6 millió forintos forgalom mellett 190 forinttal, 1,25 százalékkal 15 010 forintra gyengült.

A BUMIX 1496,76 ponton zárt kedden, ez 1,61 pontos, 0,11 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik