Gazdaság

Intõt adatna Matolcsy a bankoknak

Az Európai Bankfelügyelethez fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a devizahitelesek problémái miatt.

Az Andrea Enriahoz írott levélben a miniszter négy kérdésben kérte az Európai Bankfelügyelet állásfoglalását.

Milyen kockázatot jelenthet a hitelfelvevõk szempontjából az a körülmény, hogy Magyarországon az összes lakossági hitelfelvétel döntõ részét deviza – leginkább svájci frank – alapú lakáshitelként váltották ki? – szól az elsõ kérdés.

A második kérdés azt feszegeti, mennyiben járult hozzá az elégtelen uniós és hazai szabályozás a jelen helyzet kialakulásához.

Matolcsy György arra kéri a bankfelügyeletet, mutasson olyan nemzetközi példákat, ahol a válság elõtt a hazai helyzethez hasonló körülmények alakultak ki, de Magyarországnál hatékonyabban kezelték a problémát.

Végül azt a kérdést teszi fel, hogy egyetért-e az Európai Bankfelügyelet azzal a magyar állásponttal, miszerint a devizahitelezés kockázatait körültekintõ makroprudenciális (a rendszerkockázatot csökkentõ) és fogyasztóvédelmi szabályozással kellene csökkenteni mind hazai, mind uniós szinten.

Az Európai Bankfelügyelet vizsgálatának eredményeit a Nemzetgazdasági Minisztérium beépíti majd az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság és a devizahitelezés történeti kialakulását vizsgáló munkacsoport jelentésébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik