Gazdaság

Így jár, aki leminõsíti Amerikát

Sajtóértesülések szerint távozik tisztségébõl a Standard & Poor's nemzetközi hitelminõsítõ elnöke, néhány héttel azután, hogy az S&P példátlan módon lerontotta az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását.

A Financial Times és a The Wall Street Journal címû üzleti lapok beszámolói szerint Deven Sharma az elnöki székbõl történõ felállása után – ez év végig – tanácsadóként fog dolgozni az S&P anyavállalatánál, a McGraw-Hill Cos.-nál.

Az ügy ismerõire hivatkozó lapbeszámolók szerint Sharma távozásának elõkészületei már azelõtt folytak, hogy a Standard & Poor’s augusztus 5-én “AAA”-ról egy fokozattal “AA-plusz”-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát. Az Egyesült Államok a Standard & Poor’s fennállása óta elõször veszítette el ezen hitelminõsítõnél a lehetséges legjobb adósbesorolását.

A leminõsítés megrázta a nemzetközi pénzpiacokat és az amerikai kormány éles bírálatát váltotta ki, Washington szerint ugyanis az S&P hibás számításokra alapozva hozta meg döntését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik