Gazdaság

Most a frank zuhan

A pénzügyi piacokon az utóbbi hetekben kialakult pánikszerű hangulat a hét végén enyhülni kezdett, a tőzsdék erősödtek, a befektetési menedéknek tekintett frank gyengült. A korrekció hétfőn is folytatódott, a közép-európai idő szerint hétfőre virradó éjjel zajló ázsiai kereskedésben a tőzsdemutatók tovább erősödtek, elsősorban annak hatására, hogy a japán gazdaság teljesítménye a vártnál kisebb mértékben gyengült a márciusi földrengés, szökőár és atomkatasztrófa miatt.

A svájci frank a hétfő hajnali ázsiai kereskedésben folytatta intenzív gyengülését az euróval és a dollárral szemben, és reggel fél 9-re az euró/svájci keresztárfolyam 1,1450-re emelkedett a péntek esti 1,1080-ról. Ez a devizapiacon szokatlan nagyságú, 3 százalékot meghaladó mozgás jótékony hatással volt a frank/forint árfolyamra, emellett a forint is erősödött ez euróhoz képest a pénteki 273,70-ről 271,50-re.

Így a frank jelenleg már csak 237 forintba kerül a bankközi devizapiacon a péntek késő esti 247 forinttal szemben. A svájci frank látványos gyengülése leginkább egy intervencióra utal. (Tegnap arról érkeztek hírek, hogy a svájci kormány és az ország központi bankja arról egyeztet, hogy küszöböt határoznának meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest. Ez lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank intervenciót hajthasson végre a frank gyengítése céljából – írta a SonntagsZeitung című svájci hetilap.)

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 353,38 pontos emelkedéssel, 18 385,87 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest ez 1,96 százalékos erősödés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik