Gazdaság

A svájciak is megijedtek a frankerősödéstől

Kétéves mélypontra esett a svájci fogyasztói hangulatindex a frank erősödésének hatására.

A svájci frank több mint 18 százalékkal erősödött az euróhoz képest április eleje óta, ami arra kényszerítette a svájci központi bankot augusztus 3-án, hogy 0,00-0,25 százalékra csökkentse kamatcélját az addigi 0,00-0,75 százalékról. A bank egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy lassulhat a gazdaságnövekedés a második félévben.

A berni kabinet gazdasági államtitkársága, a SECO június közepén változatlan szinten, 2,1 százalékon tartotta Svájc idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos előrejelzését. A jövő évre vonatkozó becslését ugyanakkor 1,9 százalékról 1,5 százalékra rontotta.

Az 1100 magánszemély megkérdezése alapján számított fogyasztói hangulatindex mínusz 17 pontra csökkent júliusban az áprilisi mínusz 1 pontról. A szakértők mínusz 5 pontra számítottak.

A gazdasági kilátásokkal kapcsolatos, 12 hónapra előre tekintő alindex plusz 14 pontról mínusz 22 pontra esett. A megkérdezettek körében nőtt a munkanélküliségtől való félelem, az ezt jelző almutató 16 pontról 54 pontra ugrott. A megtakarítási hajlandóságot jelző almutató ugyanakkor javult, plusz 9 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 9 pontról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik