Gazdaság

Tovább zuhantak az értéktőzsdék

A nyugat-európai értéktőzsdék pénteken hatodik napja zúdultak lefelé a lejtőn, habár a csütörtökihez képest fékezni próbáltak.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 2,8 százalékos visszalépéssel kezdett, és előzetes adat szerint 1,67 százalékos napi csökkenéssel 976,10 ponton, 13 havi mélyponton végzett, 12,98 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Csütörtökön zárt először 1.000 pont alatt tavaly július 2-a óta.

Az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató a hetet 9,80 százalékkal alacsonyabban végezte, mint az előzőt, amikor 2,42 százalékot vesztett. Közel három éve nem esett ekkorát egy hét alatt. E héttel együtt tizennégy hétből tizenkettőt fejezett be alacsonyabban az előzőnél, ilyen tartós veszteségsorozata nem volt 1998, az ázsiai fizetési válság óta.

Az euróövezeti államadósság-válság, az utóbbi időben csaknem kizárólag lassulást jelző amerikai, kínai és európai makrogazdasági adatok, az előző negyedévinél átlag szintjén gyengébb második negyedévi vállalati eredménybeszámolók továbbra is ránehezednek a piacokra. A visszaesést csak átmenetileg lassította délután az amerikai munkanélküliség júliusi csökkenéséről megjelent adat, utána a piacok visszatértek a meredek lejtőre.

Mindazonáltal a napi visszaesés mérsékeltebb maradt, mint előző nap, mert az utóbbi időben megint erősen olcsóbbá vált bankrészvények, köztük az olasz és spanyol bankrészvények is keresettebbek voltak, az euróövezeti “periferiális bankok” gyűjtőmutatója 2,4 százalékkal javult. Ebben az is segített, hogy a pénteken megjelent statisztika szerint Olaszország hazai össztermékének (GDP) növekedése a második negyedévben kissé gyorsabb volt az első negyedévinél negyedéves összehasonlításban, habár lassúbb éves egybevetésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik