Gazdaság

Kétéves mélyponton zárt a budapesti tőzsde

20 ezer pont alá csökkent a BÉT indexe pénteken. Minden pozitív hír kapaszkodó lehet az elemző szerint.

Közel kétéves mélyponton, 20 ezer pont alatt zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe pénteken, a BUX értéke 334,01 ponttal, 1,66 százalékkal 19.733,14 pontra csökkent. Az index utoljára 2009. november 3-án zárt 20 ezer pont alatt, akkor 19.676 ponton állt.

A részvénypiac forgalma erősödött, 27,2 milliárd forint értékben születtek üzletek, a vezető részvények közül az OTP kis pluszban zárta a kereskedést, a többi papír gyengült az előző napi záráshoz képest.

A mínusz 900 pontos nyitás után valamivel magasabb szinten, de egész nap stabil mínuszban folyt a kereskedés – mondta el Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.

A fél háromkor közölt, és a vártnál kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adatra hirtelen pozitív reakciót mutattak a tőzsdeindexek, de ez a hangulat “ahogy jött, úgy el is ment”. Az amerikai tőzsde még emelkedéssel nyitott, de tíz perc múlva már mínuszban volt, és ez elrontotta az európai piacok hangulatát is – fejtette ki.

Varjú Péter szerint a befektetők már vásárolnának, de úgy tűnik, hogy egyelőre a félelem az erősebb a piacokon, azonban ekkora esés után bármilyen kis pozitív hír kapaszkodó lehet, és elindíthat egy óvatos emelkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik