Gazdaság

Egyre kevesebb a munkanélküli

Az állástalanok száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel kevesebb.

A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent 2011 második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 809 ezer fő volt, az első negyedévinél 76 ezerrel, az egy évvel korábbinál 30 ezerrel több.

A munkanélküliek száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel, az egy évvel korábbinál 13 ezerrel kevesebb.

A KSH kimutatása szerint a munkanélküliek 15,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, és 24,3 százalékos munkanélküliségi rátájuk 2,4 százalékponttal volt alacsonyabb a tavaly második negyedévinél.

A 25-54 éves munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,1 százalékos volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap volt a második negyedévben, 0,7 hónappal hosszabb, mint az előző év azonos időszakában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése az intézményi létszámstatisztikákból ítélve továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhető, amely mögött az exportra termelő ágazatok kibocsátásának felfutása, illetve az emiatt érvényesülő alkalmazotti létszámbővülés húzódik meg.

A frissen publikált foglalkoztatottsági adatok immáron tizenegyedik hónapja mutatnak emelkedést éves összehasonlításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik