Gazdaság

Orosz bankkal versenyez az OTP

Tovább terjeszkedhet keleten az OTP Bank, pályázik ugyanis az az osztrák Volksbanken Group Volksbank International részére. Ehhez azonban egy orosz bankkal kell megküzdenie.

Terjeszkedne az OTP, az orosz Szberbank mellett ugyanis bejelentkezett az osztrák Volksbanken Group Volksbank International (VBI) részére. Az orosz Kommerszant üzleti lap szerint „a Szberbank szokás szerint nem akar drágán vásárolni, ezért ha az OTP bank kitartó, van tere az árban való versengésnek.” Az orosz bankról egyébként már tavaly év vége óta tudható, hogy érdeklődik a VBI iránt, míg az OTP csak szerdán szállt be a versengésbe. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató azzal magyarázta terveit, hogy a Volksbank jelen van azokban a régiókban, ahol az OTP Bank terjeszkedni szándékozik – írta a lap.

Csányi még júniusban az orosz Vedomosztyi című orosz üzleti lapnak is azt nyilatkozta, hogy Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovákiában, ahol csekély az OTP piaci része, állandóan vizsgálják az újabb akvizíciók lehetőségeit, a VBI-nek pedig vannak pozíciói ezekben az országokban (igaz, a legjelentősebb román divízió nincs benne az eladandó részben). A VBI-nek Ukrajnában is vannak fiókjai, ez a piac pedig mind fontosabb az OTP-nek, hiszen 2008 és 2009 botladozásai után az ukrán leánybank nettó eredménye tavaly 501 százalékkal gyarapodott.

A Kommerszantnak Andrej Donszkih, a Szberbank helyettes elnöke azt mondta: tárgyalnak, és nyugalommal tekintenek arra, hogy megjelent még egy érdeklődő, végtére is szabad a piac, majd kiderül, mennyire komolyak a versenytárs szándékai.

Az üzlet értéke elérheti a 700 millió eurót (a legnagyobb, román divízió nélkül). A VBI vagyona 2010 szeptemberének végén 13,7 milliárd euró volt, hitelportfóliója 9,9 milliárd, a betétek 5 pedig milliárd eurót tesznek ki.

A Volksbankkal hosszú tárgyalásokra érdemes számítani, mivel több nagy résztulajdonosa van: a VBI 51 százalékban az Österreichische Volksbanken, 24,5 százalékban a német DZ és WGZ Bank, s ugyanilyen részben a francia Bank Populaire Caisse d,Epargne tulajdonában van. Magában az Österreichische Volksbankban a “népi bankok” – Volksbanken – 58 százalékot, a német DZ Bank 25 százalékot tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik