Gazdaság

“Közellenséggé” vált a MOL Horvátországban

"Első számú közellenség lett Horvátországban a korábban megbízható befektetőként számon tartott Mol Nyrt." - írja a HVG Online.

A horvát olajipari társaságban (INA) legnagyobb tulajdoni joggal (49,1 %) rendelkező MOL ellen fordultak a helyi médiumok és a választásokra készülő politikai pártok.

A HVG.hu úgy értesült, hogy a Zágrábi ügyészségnek szándékában áll őrizetbe vetetni Hernádi Zsoltot, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Elnök-vezérigazgatóját. Feltételezésük szerint 10 millió eurót fizetett Ivo Sanadernak azért, hogy így biztosítsa a MOL vezető szerepét az INA-ban.

A horvát lapok azt hangsúlyozzák, hogy több “MOL-os” ellen is folyik eljárás tőkepiac manipulálás miatt, amivel feltételezhetően többségi részesedést akartak szerezni az INA-ban. Nehezményezik azt is, hogy az INA mutatói nem változtak a MOL belépése óta.
Pánczél Andrea a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a idén 1 milliárd kunás nyereséggel zárta az INA az első negyedévet, míg egy évvel korábban 153 milliós veszteséggel. Továbbá visszautasította az offshore cégeken keresztül való felvásárlás vádját. Állítása szerint a MOL offshore-érdekeltségeiről már korábban beszámoltak a horvát hatóságoknak. Ezek között pedig nem voltak a megvádolt cégek.

A HVG.hu cikke részletezi továbbá a MOL elleni támadás feltételezhető belpolitikai okait és gazdasági szálait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik