Gazdaság

Kinek jöhet jól a rögzített devizahitel árfolyam?

A hitelfelvevőknek akkor érdemes ezt választaniuk, ha később nagyobb jövedelemre számíthatnak.

A hitelfelvevőknek akkor érdemes a rögzített devizahitel árfolyamot választaniuk, ha később nagyobb jövedelemre számíthatnak, magasabb kamatozású hitelt válthatnak ki a havi megtakarítással, vagy lakás-takarékpénztári megtakarításra fordítják azt – közölte a Duna House ingatlanközvetítő hálózat Hitel Centruma az MTI-vel.

A rögzített árfolyammal újabb, alacsony kamatozású hitelt vesznek fel azok, akik így akarják csökkenteni a havi törlesztő részletüket. A Hitel Centrum szakértői szerint ez a lépés akkor indokolt, ha az adós úgy véli, hogy jobb jövedelmi körülmények között törlesztheti ezt a hitelt, illetve a lakása többet ér a hitel lejártakor, mint amennyit egy azonnali banki árverésen el lehetne érni.

A másik választási lehetőség az, ha valaki magasabb kamatozású – például személyi – kölcsönt vált ki azzal, hogy a havi törlesztő részlet megtakarításból ezt törleszti. A Duna House példája szerint ha valaki 4 éve 165 forintos svájci frank árfolyamon vett fel 10 millió forint lakáshitelt 20 évre, annak a havi törlesztése jelenleg mintegy 105 ezer forint. Ha 180 forinton rögzíti az árfolyamát, akkor 84.600 forintra csökken a havi terhe, a fennmaradó összeget pedig egy magasabb kamatozású hitel kiváltására fordíthatja.

Az így keletkező megtakarítás lakás-takarékpénztárba is tehető. Itt azonban csak 4 év múlva realizálódik a 10 százalék feletti hozam, illetve igényelhető az olcsó kamatozású hitel, amellyel a devizahitel előtörleszthető. Kérdés, hogy az addigi árfolyamkockázatot érdemes-e vállalni a jövő hozamának reményében – teszi fel a kérdést a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik