Gazdaság

Fogyasztói csoportokat szervező cégeket büntettek

Vallomás támasztotta alá, hogy az üzletkötők utasításra azt mondták: 3 hónapon belül hozzájutnak az igényelt összeghez az ügyfelek.

Összesen közel egymillió forintra bírságolta a Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft.-t és az Euromobilien Hungary Kft.-t a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége fogyasztói csoportok szervezése miatt, a határozatok nem jogerősek – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) pénteken.

A közlemény szerint először fordult elő, hogy jegyzőkönyvben rögzített vallomás támasztotta alá, miszerint az üzletkötőnek felettesei utasítására azt a tájékoztatást kellett adnia az ügyfeleknek, hogy 3 hónapon belül bizonyosan hozzájutnak az igényelt összeghez.

Az NFH fokozottan felhívja a figyelmet, hogy a fogyasztói csoportot szervező vállalkozások hitelt nem nyújtanak, készpénzt nem fizetnek ki, az erre irányuló szóbeli ígéretek minden esetben valótlanok.

A Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft.-vel szemben az egyik kérelmező előadta, hogy az üzletkötő a szerződéskötést megelőzően azt a tájékoztatást adta: amennyiben 100 000 forint előtörlesztést vállal, az igényelt kétmillió forintot 2010 decemberében biztosan megkapja, ez azonban sem akkor, sem később nem történt meg.

A felügyelőség megállapítása szerint nem róható fel a fogyasztónak az, hogy a szerződésben foglaltak ellenére elhitte az üzletkötő tájékoztatását; a vállalkozás magatartása alkalmas volt a megtévesztésére, így a bírság kiszabása mellett megtiltotta a kereskedelmi gyakorlat további folytatását.

Az Euromobilien Hungary Kft. esetében hasonló eljárás zajlott le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik