Gazdaság

Csúcson a dollármilliomosok száma és vagyona

Minden korábbinál többen vannak a dollármilliomosok csoportjában, és a klubba tartozók vagyona is rekordnagyságúra nőtt.

A Merrill Lynch befektetési bank és a Capgemini tanácsadó cég vizsgálata szerint majdnem 11 millióra nőtt tavaly a legkevesebb egymillió dolláros (188 millió forint) vagyonnal rendelkező emberek száma, az egy évvel korábban mért tízmillióról. A szupergazdagok összvagyona tíz százalékkal nőtt, és elérte a 42,7 billió dollárt.

A létszám és a vagyon növekedése mellett a másik fő tendencia a feltörekvő ázsiai-, csendes-óceáni térségből származó dollármilliomosok térnyerése. Az ázsiaiak száma tíz százalékkal 3,3 millióra nőtt tavaly, így megelőzték az európai dollármilliomosok 3,1 milliós csoportját és felzárkóztak a legnagyobb csoport, az észak-amerikai milliomosok 3,4 millió fős társasága mögé.

Az élbolyban egyelőre nem látszik az ázsiai előretörés, az amerikai Forbes magazin legutóbbi, idén megjelent összeállítása szerint az első tízben csupán kettő ázsiai származású van, az indiai Lakshmi Mittal 31,1 milliárd dollárral a hatodik helyen, és az ugyancsak indiai Mukesh Ambani, aki 27 milliárddal a 9. helyen áll.

A Forbes szerint a leggazdagabb ember a világon a 71 éves mexikói Carlos Slim Helú 74 milliárd dollár értékű vagyonnal. A második Bill Gates 56 milliárddal, a harmadik pedig a 80 éves Warren Buffett amerikai befektető 50 milliárd dollárral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik