Gazdaság

Üdülési csekk: októberig minden változatlan maradna

Szeptember 30-al bezárólag adhatnák a munkavállalóknak a kedvezményes adózás alá eső juttatást.

Az október elsejéig átadott üdülési csekkek juttatását és felhasználását semmilyen formában nem érintené az Országgyűlés költségvetési bizottságának módosító javaslata, azokat addig a most is érvényes, kedvezményes adózási feltételekkel juttathatnák a munkaadók a munkavállalóknak.

Amennyiben a parlament elfogadja a bizottsági módosítót, az üdülési csekk kikerül a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatási körből. Ennek azonban csak technikai oka van. Kedvezményes üdülési csekket csak október elsejéig lehet igényelni, és azokat egy évig, legkésőbb tehát 2012 október elsejéig lehet felhasználni. A következő évben pedig szerepét a SZÉP-kártya fogja betölteni.

A SZÉP-kártyát július elsejétől lehet igényelni, kedvezményes adózással egy munkavállaló évi 300 000 forint értékben kaphatja meg, és a munkáltatónak a támogatás 1,19 szerese után kell 16 százalékos személyi jövedelemadót fizetniük, más közterhet azonban nem.

Ezzel szemben, ha az üdülési csekk kikerül a kedvezményesen adózó körből, így utána a munkáltatónak az egyéb jövedelmekkel azonos járulékokat kell kifizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik