Gazdaság

Nem indokolt az MNB-kamatcsökkentés

A magyar jegybank monetáris tanácsa hétfőn a vártnál jóval alacsonyabb májusi infláció ellenére sem változtat a 6,00 százalékos jelenlegi alapkamaton.

Az MTI előrejelzési körképébe bevont nagy londoni házak közül az RBC Capital Markets globális befektetési csoport szakértői úgy vélekedtek, hogy bár a májusban mért 3,9 százalékos tizenkét havi infláció elmaradt a piac által várt ütemtől, az MNB-nek további, lassulást jelző inflációs számokra lesz szüksége ahhoz, hogy fontolóra vegye a monetáris enyhítést.

A cég londoni elemzői ennek megfelelően hétfőre a kamatszint változatlanul hagyását várják, hozzátették ugyanakkor, hogy az év későbbi szakaszában számolnak egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel.

Az RBC Capital Markets citybeli szakértői ezzel a várakozásukkal kapcsolatban kiemelték, hogy az euró forintárfolyama szűk, 265-270 forintos sávban mozog. “A háttérben továbbra is jelen vannak költségvetés-politikai bizonytalanságok, de úgy tűnik, hogy a piacot ez most kevéssé izgatja” – fogalmaztak az RBC elemzői.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői sem várnak kamatmódosítást hétfőre, azt jósolták ugyanakkor, hogy az MNB emelni fogja az idei és a jövő évre adott inflációs előrejelzését a márciusi inflációs jelentéshez képest, jövő évi növekedési prognózisát viszont kissé csökkenti.

A JP Morgan saját előrejelzése az, hogy az átlagos magyarországi infláció az idén 4,2 százalék, jövőre 3,6 százalék, a gazdasági növekedés üteme pedig 2012-ben 2,9 százalék lesz.

A cég londoni elemzői közölték: változatlan az a nézetük, hogy a következő MNB-kamatmódosítás nagyobb eséllyel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik