Gazdaság

Több mint 15 milliárd forintot kapnak a tejtermelők

Az ágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra közel 700 gazdálkodó jelentkezett.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága szerint egyetlen, a jogszabályi előírásokat és jogosultságokat teljesítő támogatást kérőnek sem kell elutasításra számítania forráshiány miatt. Vagyis: az a közel 700 gazdálkodó, aki a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra nyújtott be kérelmet, megkaphatja a támogatást.

A gyakorlatban a kérelmezőnek több feltételnek is meg kell felelnie, melyet a pályázati kiírás részletezett. A beadott kérelmeknek adminisztratív, formai és tartalmi ellenőrzésen kell átesniük, melyek során többek közt vizsgálják a jogosultsági feltételeknek való megfelelést is. Ezek alapján egy pontrendszer segítségével rangsorolják az igényeket, és a gazdálkodó csak ezt követően kaphatja meg az egyedi határozatot arról, hogy támogatási kérelmét jóváhagyták, részben jóváhagyták, vagy elutasították-e.

A Magyar Agrárkamaránál arra is felhívják a figyelmet, hogy a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást igénylő közel 700 tehenészetnek már május 1-jétől be kell tartania a kötelező és vállalt állatjóléti, illetve állat-egészségügyi előírásokat a támogatás jogszerű és teljes körű igénybevétele érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik