Gazdaság

Svájc is tart a frank erejétől

Még soha nem volt ilyen erős a svájci frank az euróval szemben, a forint azonban egyelőre tartja magát.

A svájci frank árfolyama hétfőn történelmi rekordot ért el az euróval szemben, egy euróért ugyanis 1,2004 frankot kértek. Kedd reggelre ugyan kisebb korrekció ment végbe – az eurót 1,21 frank felett jegyezték – de a svájci fizetőeszköz annyira erős, mely már “súlyosan veszélyeztetheti a svájci gazdaság növekedését” – áll a berni kabinet gazdasági államtitkárságának (SECO) kedden megjelent előrejelzésében. A globális gazdasági problémák és bizonytalanságok miatt a frankot a piac befektetési menedéknek tekinti, az erősödés pedig minden jóslat szerint tovább folytatódik majd. Az előrejelzés szerint az erős fizetőeszköz érezhetően visszafogja a svájci hazai össztermék, vagyis a GDP növekedését, mely a korábban becsültnél kisebb mértékben, 1,9 százalék helyett 1,5 százalékkal növekedhet jövőre.

Erős a forint is

A magyar devizahiteleseknek jelen pillanatban nem kell a frank erősödésétől tartaniuk, mivel a forint stabil, illetve kissé még erősödött is. Hiába a görögök leminősítése (tegnap az S&P is három fokozattal rontott a görögök adósbesorolásán), a forintot ez nem érintette, ami jelzi, hogy befektetők már nem veszik egy kalap alá a térséget.

Fotó: fn.hu

Fotó: fn.hu

Reggel 7 óra körül egy euró 264,91 forintot ért a nemzetközi bankközi kereskedelemben a hétfő esti 265,19 forintot követően. Kedden a svájci frank 219,38 forintba került, míg hétfőn este 220,65 forintba a pénteki 219,76 forint után. A forint a leggyengébb január 10-én (225,49 forint), míg legerősebb április 6-án (198,89 forint) volt az alpesi valutával szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik