Gazdaság

Gyermekek életveszélyben

Világszerte körülbelül 215 millió gyermekmunkás dolgozik, közülük 115 millióan veszélyes munkát végeznek.

Ennek felszámolása érdekében azonnali cselekvésre van szükség – figyelmeztet a gyermekmunka június 12-i világnapja alkalmából kiadott legújabb jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO.

A szervezet a munkaerő-piacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyermekmunkásként tart számon. Ezenkívül a 18 éves kor alatt heti 14 óra feletti munkavállalást is gyermekmunkának tekinti, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerőpiaci- és életesélyei szempontjából károsnak tart.

A szervezet jelentéséből kiderül: bár az 5-17 éves, veszélyes munkát végző gyermekek száma összességében csökkent 2004 és 2008 között, a 15-17 évesek száma 20 százalékkal nőtt ugyanez alatt az idő alatt, 52 millióról 62 millióra.

Tavaly az ILO globális jelentése a gyermekmunkáról arra figyelmeztetett, hogy a gyermekmunka legrosszabb formáinak felszámolására irányuló erőfeszítések lelassultak. Egy év elteltével az ILO rendkívül aggasztónak tartja a válság hatását a gyermekekre. A mostani jelentés ezért az erőfeszítések megújítására szólít fel, hogy minden gyermek számára biztosítva legyen legalább a foglalkoztatás alsó korhatáráig a részvétel az oktatásban, és hogy az egyes országok – az ILO gyermekmunkával kapcsolatos követelményeinek alapján – állítsák össze a veszélyes munkák listáját.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a veszélyes munkát végző gyermekek több mint 60 százaléka fiú. A veszélyes munka jellemzőbb a mezőgazdaságban, ezen belül többek között a halászatban, a fakitermelésben és az állattenyésztésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik