Gazdaság

Az Opel eladásáról pletykálnak

Két német magazin úgy tudja, a General Motors eladná az Opelt. A GM nem nyilatkozik, az Opel vezérigazgatója cáfol.

Az Auto Bild és a Spiegel Online egybehangzó beszámolója szerint a lehetséges vevő egy kínai autógyár vagy a Volkswagen lenne, utóbbi mintegy 20 milliárd euró szabad pénzeszközök felett rendelkezik.

A Volkswagen elzárkózott az értesülés kommentálásától.

Az Opel vezérigazgatója Karl-Friedrich Stracke az Opel alkalmazottainak küldött email üzenetében “alaptalannak” nevezte a média jelentéseket. A dpa hírügynökség rendelkezésére álló levélben így fogalmazott: “…határozottan állíthatom, hogy az értesülés merő spekuláció.”

Az Opel üzemi tanácsa “puszta spekulációnak” minősítette az értesülést, és felszólította az anyavállalatot, a General Motorst, hogy nyilatkozzon az ügyben. Rainer Einenkel az üzemi tanács elnöke a dpa hírügynökségnek adott válaszában “butaságnak” nevezte a felvetést, mondván, a GM-nek “az Opel nélkül semmi esélye nem lenne Európában”.

A GM 2009-ben hosszas alkudozások után elállt az Opel eladásától, majd drasztikus átszervezési programot hajtott végre, hogy a tavalyi évet 1,6 milliárd eurós veszteséggel záró érdekeltségét ismét nyereségessé tegye.

A német lapok értesülése szerint a GM vezetésének elege lett az Opel és márkatestvére a brit Vauxhall veszteségeiből annál is inkább, mivel már meg vannak győződve róla, hogy nem kell az Opel technológiájára hagyatkozniuk, üzemanyag takarékos motorokat már Dél-Koreából is be tudnak szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik