Gazdaság

Hetente átlagban 150 – 1000 végrehajtási eljárás fut

Tavaly 16,1 százalékkal nőttek az adózói hátralékok, ezen belül a működő adózók tartozásállománya nem változott, a nem működőké viszont jelentősen, 22,9 százalékkal nőtt.

A NAV honlapján közzétett dokumentum ismerteti: a hátralékok elaprózódásával és a beszedhetetlen hátralékok arányának növekedésével 2010-ben folytatódott a hátralékállomány összetételének kedvezőtlen változása, amelyet jelentősen befolyásolt a pénzügyi és gazdasági válság is. A tapasztalatok szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól nagyságrendekkel kevesebb összeg szedhető be, a befizetett összegek csökkentek, a vagyontalan adózók száma pedig emelkedett. A gazdasági válság adóbehajtást érintő negatív hatásai miatt nemcsak a potenciálisan végrehajtható tartozás mértéke csökkent, hanem a fizetési képesség, illetve hajlandóság is visszaesett.

Az APEH honlapján közzétett adatbázisokból hetente átlagosan 150 – 1000 végrehajtási eljárás alatt álló adózó adatai voltak megismerhetőek. A 180 napon keresztül jelentős adóhátralékkal rendelkező adózók adatainak adatbázisa összesen 5.219 adózó adatait tartalmazta, akik összesen 1.095,4 milliárd forint tartozást halmoztak fel, s jellemzően felszámolással érintett cégek.

Az adóhivatal 2010-ben 681 ezer végrehajtást indított 787 milliárd forint behajtása érdekében, ezek végrehajtási értéke 2.067 milliárd forint volt.

Az igazgatóságok 1.962 milliárd forint tartozásra bocsátottak ki hatósági átutalási megbízást (inkasszó), 8,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, a megtérülési arány ugyanakkor 7,5 százalékról 8,3 százalékra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik