Gazdaság

Oszkó szerint jó irányba haladunk

A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere úgy véli, a az ország nagymértékű adóssága több cikluson keresztül halmozódott fel.

A jelenlegi kormány gazdaságpolitikája jó irányba alakul, ugyanis végre elkezdett a politika foglalkozni a húsz éve halogatott kérdésekkel – erről Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere, az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion kockázatkezelő cég elnök-vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban arról is szólt: szerencsétlen dolognak tartja azt, hogy az államadósságot vizsgáló albizottság meghallgatásain egyetlen szocialista politikus sem vállalta a felelősséget az utóbbi nyolc év rossz döntéseiért.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben az elődje, Veres János felelőssége az, hogy a krízis legyengült állapotban találta az országot, azt mondta: “nem szeretnék egyetlen személyre mutogatni, mert például a nagymértékű adósság több cikluson keresztül halmozódott fel. Tény azonban, hogy a 2006-os költségvetési kiigazítás szerkezete rosszul lett összeállítva.” Hozzátette: “bizonyos politikai tabukhoz nem mertek hozzányúlni, nagy arányban szerepeltek adóemelő intézkedések a csomagban. Mindez lerontotta az ország növekedési, jövedelemtermelő és versenyképességét, miközben az adósságállománynak csak a bővülési ütemén sikerült lassítani.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik