Gazdaság

Jelentősen nőtt a Mol eredménye

A Mol Csoport 92,7 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 19 milliárd forinttal.

A társaság bevétele 34 százalékkal 1177,2 milliárd forintra nőtt, a profit lényegében megegyezik az elemzők által várt 95,5 milliárd forinttal.

A vállalat konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült (IFRS), csütörtökön közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint a jobb eredményt alapvetően a magasabb kőolaj jegyzésáraknak és a rekordnagyságú szénhidrogén termelésnek köszönheti, de az átszervezett feldolgozás-kereskedelem üzletág is lényegesen jobb üzleti eredményt ért el. A javulás másik jelentős része a készletek átértékeléséből és az árfolyamnyereségből adódott.

A gyorsjelentés idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki elmondta: továbbra is a két fő üzletáguk fejlesztésére koncentrálnak. A kutatás-kitermelésben a megnövekedett termelés szinten tartására, hosszú távon a kutatás által vezérelt növekedés folytatására, illetve a további horvátországi kutatási lehetőségek kiaknázására.

A feldogozás-kereskedelemben a régiós vezető pozíció megerősítésére törekszik a Mol, folyamatos hatékonyságjavítás és a Rijekai Finomító további modernizációja által.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik