Gazdaság

Letölthető motorhangok

A környezetkímélő, tisztán árammal futó kocsikról hamar kiderült, hogy végzetes hibával bírnak: nincs motorhangjuk.

Ez persze – hogy szóviccel éljünk – első hallásra furcsának tűnhet, hiszen a környezet védelme mellett a zajszennyezettséget is csökkenthetné az elektromos autók terjedése. A probléma azzal van, hogy az emberek – még ha nem is látássérültek – már hozzászoktak ahhoz, hogy a kocsit az esetek többségében előbb halljuk, mint látjuk. Vagyis hanghatás híján adott esetben nem is figyelünk esetlegesen érkező járművekre.

Kézenfekvő megoldásként a gyártók a balesetek elkerülése végett normális autók hangját szerelték be a kocsikba, arra is figyelve, hogy hangosabb, magasabb hangot hallasson, mikor a motor felpörög. Ez azonban csak ideiglenes megoldás.

A fejlesztők az általános motorhangon túl UFO-hangokkal és a bicikli kerekén pattogó kártyalap hangjával is kísérleteznek, hogy megtalálják azt az ideálisat, amely bár felhívja magára a figyelmet, nem válik idegesítővé.

Persze az is egy megoldás, hogy az autó vásárlásán túl a régi csengőhangokhoz hasonlóan majd motorhangokat tölthetünk le a netről, hogy mondjuk egy Harley vagy egy makákó hangján bőgjünk fel a városi közlekedésben.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (CrunchGear)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik