Gazdaság

Újra az államé a herendi porcelángyár negyede

Az Országgyűlés erről 331 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött.

Az állami vagyonról szóló törvény hétfői módosításával ismét közvetlen, tartós állami tulajdonba került a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. részvényeinek negyede. Az Országgyűlés erről 331 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött.

Horváth Zsolt, Veszprém megyei fideszes országgyűlési képviselő, egy márciusban rendezett konferencián, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel jegyzett javaslatát ismertetve arra emlékeztetett, hogy a világszerte ismert hungarikum kisebbségi tulajdonrészét az előző kabinet vette ki a közvetlen és tartós állami birtoklást felsoroló jogszabályból. A Bajnai-kormány ugyanakkor ennek során – mint mondta – egy szerencsésnek tekinthető szakmai hibát vétett, így eredeti szándékai ellenére sem tudta egy regionális fejlesztési holding tulajdonába adni a szóban forgó pakettet.

A kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat indoklása szerint a Herendi nemzeti tulajdonban tartása garantálja, hogy Magyarország jövő nemzedékei számára is megőrizhető legyen ez a “valós hungarikumnak” tekinthető nemzeti kincs.

A Herendi Porcelánmanufaktúra a parlament határozata következtében továbbra is a munkavállalói közösség 75 százalékos és az állam negyedrészes tulajdonában működhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik