Gazdaság

Simor az egyhangú kamatdöntésről

A jegybankelnök szerint csak illúzió, hogy el lehet menekülni az árfolyamkockázat elől.

A Monetáris Tanács egyhangúlag határozott a 6,00 százalékos alapkamat tartásáról – jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kamatdöntő ülés után tartott hétfői tájékoztatón.

A tanács előtt egyetlen javaslat volt – fűzte hozzá az elnök. Az alapkamat így már negyedik hónapja változatlan. Simor András elmondta: az idén az infláció meghaladja a 3 százalékos inflációs célt, a jövő év végére, kamatemelés nélkül is megközelítheti a 3 százalékot.

A sajtóban kiszivárgott információk szerint a kormány és a bankszövetség között formálódó megállapodás a svájci frank árfolyamát 190 forint körüli, az euróét pedig 265 forint körüli szinten rögzítené.

Simor András hangsúlyozta: a devizahitelesek megmentését célzó intézkedés során már rövid távon olyan megoldást kell találni, amely hosszú távon nem okoz gondokat. Minden olyan döntés, amely azt az illúziót eredményezi, hogy az árfolyamkockázat elől “el lehet menekülni” , hosszabb távon káros, annál is inkább, mivel ezeknek a devizakölcsönöknek a futamideje 10-15 év – mondta.

Emlékeztetett arra: az MNB többször jelezte, hogy a kilakoltatási és árverezési moratóriumot fel kell oldani, mert a lakosság jó része a jelzálogpiac jelenlegi befagyása miatt nem kap kölcsönt, nem tud hitelt felvenni. “A moratóriumot annak ellenére fel kell oldani, hogy az most sokaknak nehézséget jelent majd, de a moratórium még több embernek okoz gondokat, mert a jelzáloghitelezést ellehetetleníti a mostani helyzet” – emelte ki a jegybank elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának őrizetbe vétele akadályokat gördít-e a portugál és görög helyzet kapcsán az IMF- és EU-tárgyalások elé, Simor András elmondta: az IMF vezérigazgatójának első helyettese, John Lipsky megfelelően képviselheti a nemzetközi szervezetet a tárgyalások során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik