Gazdaság

Elszálltak az árak áprilisban

Az élelmiszerek közül főleg a kenyér- és gyümölcsfélék drágultak.

Az elemzők által várt 4,6 százalékos éves inflációval szemben áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet és 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint.

Az idén az első négy hónapban átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Az éves drágulás a januári visszaesést követően áprilisban már a harmadik hónapja gyorsul. A fogyasztói árak márciusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője elmondta: folytatódott az élelmiszerek drágulása. A szakértő kiemelte a friss gyümölcsöket a kenyeret és a péksüteményeket.

A legnagyobb mértékben, 4,0 százalékkal a ruházkodási cikkek árai emelkedtek.

Az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak. Az üzemanyagok és a gyógyszerek ára egyaránt 1,8 százalékkal nőtt. A szolgáltatások körében bekövetkezett 0,3 százalékos áremelkedés átlag alatti volt. A háztartási energia esetében kis mértékű, 0,1 százalékos áremelkedést mértek. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,5 százalékkal csökkent, a tartós fogyasztási cikkekért pedig átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik