Gazdaság

Bemutatjuk az Erste új vezérét

Radován Jelasity lesz az Erste Bank magyarországi vezérigazgatója – értesült az fn.hu több független forrásból is. A Szerb Nemzeti Bank korábbi kormányzója magyar-szerb kettős állampolgár és az általunk megkérdezett hazai bankszakemberek szerint nemcsak kiváló bankár, de remek magyarországi politikai kapcsolatokkal is rendelkezik.

hivatalos megerősítés

Cikkünk megjelenését követően a bank hivatalos közleményben erősítette meg lapunk értesülését.

Információink szerint eldőlt a hazai bankszektor izgalmas személyi kérdése, megvan a magyar Erste új első embere. Radován Jelasity, a 43 éves bajai születésű magyar-szerb bankár lehet a távozó Papp Edit elnök-vezérigazgató utódja. Jelasity neve már nemrégiben felmerült egy nagyon komoly hazai bankvezetői poszt kapcsán, hiszen 2010 júliusának végén Simor András lehetséges utódjaként, vagyis a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjának várományosaként is emlegette a sajtó.

Végül 2010 decemberétől a bankár az UniCredit bécsi regionális központjában vállalt állást. Ha igaz az értesülés, innen sikerült most elcsábítania az Erstének. Mint azzal a Figyelő korábban már címlapsztoriban is foglalkozott az osztrák bank mindenképpen magasra tette a mércét, hiszen korábban olyan ismert bankárok neve is felmerült a posztra, mint Erős János, Simor András, Bajnai Gordon, illetve Farkas Ádám. Miután ezek a körök nem sikerültek, forrásaink leginkább azt valószínűsítették, hogy külföldi bankár érkezhet az Erste hazai bankjának élére. Nos nem lett igazuk. Magyar, igaz eddig csak külföldi posztokon munkát vállaló bankszakember lett a kiválasztott.

Radován Jelasity Hercegszántóról származik, iskoláit a helyi, illetve a budapesti szerbhorvát általános iskolában és gimnáziumban végezte, közgazdasági diplomáját azonban már 1992-ben Belgrádban szerezte. Később tanult még Németországban és az Egyesült Államokban is.

Bankszakmai karrierjét a Deutsche Bank frankfurti központjában kezdte, majd az egyik legnevesebb nemzetközi tanácsadó céghez, a McKinsey-hez, annak is német filiáléjához igazolt. 2000-ben Mladan Dinkics frissen kinevezett szerb jegybanki kormányzó hívta a Jugoszláv Nemzeti Bankhoz (amelyet hamarosan már Szerb Nemzeti Banknak hívtak) alkormányzónak. Jelasity ekkor vette fel a szerb állampolgárságot, de magyar állampolgárságát megőrizte. Az ő feladata volt többek között a Nemzetközi Valutaalappal, a Világbankkal és az Európai Unióval kötött szerb egyezség letárgyalása, majd betartatása, amelynek során rendkívül kemény volt a bankokkal, nagyon következetesen figyelt az egyezség minden pontjának betartására. 2004-től ő lett a jegybank kormányzója, mandátumát 2007-ben öt évre meghosszabbították, de 2010 márciusában végül lemondott. Egykori kollégái kifejezetten jó szakembernek írták le, akinek ugyan sem hazai, sem kereskedelmi banki múltja nincsen, ugyanakkor felkészültsége és jegybank-vezetőként is kamatoztatott erős hazai kapcsolat-rendszere biztosan alkalmassá teszi a feladat magas szintű ellátására.

Jelasity kinevezése legfeljebb annyiban lehet meglepetés, hogy miután eldőlt, hogy az Erste nem a hazai Erste vezetői (vezérigazgató-helyettesei) közül választ utódot, a piacon leginkább azt valószínűsítették, hogy a CIB, illetve a Raiffeisen példáját követve, az Erste is olyan vezetőt választ, amely erős kontrollszereppel, szigorúan a központ elvárásainak betartatására érkezik. Jelasity szuverénebb vezetőnek tűnik, igaz, mandátumának részletei nem ismertek egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik