Gazdaság

Nem adja fel az Axel Springer és a Ringier

Visszavonják a fúzióra vonatkozó kérelmet, de keresik a lehetőséget a tevékenységük egyesítésére.

Eljárásjogi okokra hivatkozva visszavonja a tervezett magyarországi fúzió versenyhatósági jóváhagyására beadott kérelmet a német Axel Springer AG és a svájci Ringier. A cégek azonban nem adták fel, sőt továbbra is tervezik magyarországi tevékenységük egyesítését: erről megfelelő időben döntenek, miután alaposan megvizsgálták, hogy egyáltalán lehetséges-e, és ha igen, milyen módon, egy módosított fúzióra vonatkozó új kérelem benyújtása.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa április közepén megtagadta a hatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier kiadóvállalat fúziójához. A fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését – mondta a döntést ismertetve a hatóság szóvivője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a vizsgálatban a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kötelessége beszerezni a szakhatósági állásfoglalást. A Médiatanács egyebek közt a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte, amikor az ügyet elbírálta.

A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik