Gazdaság

Lehetetlen feladat előtt a termálvízzel fűtő termelők

A vállalkozók szerint teljesíthetetlen az előírás, miszerint a lehűlt vizet vissza kellene sajtolniuk a földbe.

Megoldhatatlan feladat visszasajtolni a földbe a többi közt fóliasátrak, üvegházak fűtésére felhasznált és lehűlt termálvizet – írta szentesi gazdálkodókra és szakemberekre hivatkozva a hétfői Magyar Nemzet.

A napilap emlékeztetett arra, hogy a magyar jogszabályok szerint az energiacélú felhasználásra földfelszínre hozott s lehűlt termálvíz szennyvíz. Egy tavaly április végén megalkotott rendelet szerint a hatósági engedéllyel működő, termálvizet energetikai célokra használó társaságok engedélyei jövő év végén lejárnak, amit csak úgy lehet megújítani, ha a cég vállalja, a földfelszínre hozott termálvizet visszasajtolja a földbe – olvasható a cikkben.

A Magyar Geotermális Egyesület elnöke a magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az eddig használt technológiákkal történt próbálkozások csődöt mondtak, húsz-harminc millió forintos beruházás kellene ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a kormányrendelet előírásainak. Véleménye szerint a technológia hiányosságai és a pénzszűke miatt termálkutakat fognak bezárni.

A cikk felidézte: termálvizet a hatvanas évek óta használnak mezőgazdasági célokra, a termálkutak hatvan százaléka a mezőgazdaságnak hajt hasznot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik