Gazdaság

Az emberek fele nem ajánlja fel adóegyszázalékát

A nyilatkozók közül sokan hibásan tesznek felajánlást, tavaly például 118 ezer rendelkezés volt érvénytelen ezért.

Beteg gyerekek és állatmenhelyek: továbbra is nekik ajánlják fel legszívesebben személyi jövedelemadójuk egy százalékát a magyar adózók, a lakosság körülbelül fele azonban egyáltalán nem rendelkezik erről – olvasható a hétfői Népszabadságban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakreferense a napilapnak úgy nyilatkozott: a közel harmincmilliárd forintos, civileknek és egyházaknak felajánlható úgynevezett elvi keretből 13 milliárd forint a kasszában marad.

A Népszabadság beszámolt arról is: a nyilatkozók közül sokan hibásan tesznek felajánlást, tavaly például 118 ezer rendelkezés volt érvénytelen azért, mert az adózó nem fizette meg határidőre a jövedelemadóját vagy helytelen adószámot adott meg, vagy nem csak egy kedvezményezettet jelölt meg. Emiatt több mint 600 millió forint nem jutott el oda, ahová az adózók szerették volna.

Megyeri István, a Gyermekétkeztetési Alapítvány igazgatója a lapnak arra hívta fel a figyelmet, hogy 2012-től jelentősen csökkenhet az egyházak és alapítványok egyszázalékos bevétele az idén életbe lépett adóváltozások, a gyerekek utáni adókedvezmény és az alacsonyabb adókulcs miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik