Gazdaság

Olcsóbb tojás húsvétra

Ilyenkor mintegy 150 millió tojást vásárolnak a magyarok, s évente mintegy 2,5 milliárd darab étkezési tojást állítanak elő a magyar termelők.

Tavaly húsvét óta jelentős mértékben, mintegy 45 százalékkal csökkent a tojás felvásárlási ára – közölte Földi Péter, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szaktanácsadója csütörtökön az MTI-vel.

A szakember közölte: a kereskedők most átlagosan 14-15 forintos termelői áron szerezhetik be darabonként a piacon legnagyobb mennyiségben megtalálható közepes méretű tojásokat. Ennek fogyasztói ára tálcás csomagolásban 28 forint körül van darabonként, míg a dobozos árut általában 32-36 forint között lehet megvenni darabonként.

Húsvétra mintegy 150 millió tojást vásárolnak a magyarok, s évente mintegy 2,5 milliárd darab étkezési tojást állítanak elő a magyar termelők. Ehhez jön még mintegy 200 millió darab külföldről behozott tojás. A tojásszektor éves árbevétele 25-28 milliárd forint.

Földi Péter felhívta a vásárlók figyelmét, hogy a boltokban kapható kis méretű úgynevezett “kevert tojás”, amelynek a tömege kicsi és így a darabonként 5-6 forinttal alacsonyabb ár megtévesztő lehet. A vásárló ugyanis lényegesen kisebb tömegű árut kap a pénzéért. Ezért általában nem olcsóban, hanem inkább ténylegesen drágábban jut a tojás darabjához, mint gondolja – tájékoztatott a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik