Gazdaság

264 környékén az euró

Javul a nemzetközi befektetői kockázatvállalás, erősödik az euró és vele párhuzamosan a forint.

Az eurót szerdán délután négykor 264,03 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 266,23 forint után. Szerdára virradóra a forint a 265,80-as euró jegyzés közvetlen környezetében ingadozott a nemzetközi devizakereskedelemben, majd szerdán mindvégig erősödött. A forint viszonylag könnyedén gyűrte le a 265-ös euró jegyzésnél jelentkező technikai ellenállást, majd délután árfolyama a 264-es eurójegyzés közvetlen környezetében stabilizálódott.

A S&P által az amerikai adósbesorolásra adott negatív kilátás okozta megrázkódtatás után a piacok figyelme már kedden visszafordult az amerikai tőzsdei gyorsjelentési szezon során nyilvánosságra kerülő adatok tanúsága szerint fellendülőben lévő gazdasági teljesítményre.

Az európai befektetői hangulatot pedig kedvező régiós makrogazdasági adatok közzététele, valamint a szerdai portugál kincstárjegy- és spanyol kötvénykibocsátás kedvező piaci fogadtatása javította, enyhültek a fenntartások egy esetleges görög adósság-átütemezés euróövezeti dominóhatásával kapcsolatban is.

A görög pénzügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón zárta ki az adósság-átütemezés lehetőségét, fenntarthatónak nevezte az adósságszolgálatot és megerősítette, hogy az ország legkésőbb 2012 elején visszatér adósságának tőkepiaci finanszírozására.

A nemzetközi befektetői hangulat kedden és szerdán már a kockázatvállalás erősödése felé tolódott el, az euró erősödött a főbb devizákkal szemben és ezzel párhuzamosan a forint is.

Az eurót hétfőn még 1,42 közeli dolláros árfolyamon jegyezték, majd kedden 1,43 dollár körülire erősödött, szerdán délelőtt pedig már jóval 1,44 felett járt, délutánra pedig 1,45 felett 15 havi csúcsot érintett.

A dollárt szerdán délután 181,76 forinton jegyezték 1,4525 dolláros euró árfolyam mellett a kedd délutáni 186,24 forint és 1,4299 dollár után.

A svájci frank jegyzése 204,18 forint a keddi 207,30 forint után, száz japán jent pedig 220,35 forinton jegyeznek a kedd délutáni 225,16 forinttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik