Gazdaság

Az MSZP új költségvetési csomagot javasol

Ebben az egyik legfontosabb javaslat az, hogy 5 millió feletti éves jövedelemnél állítsák vissza a 32 százalékos szja kulcsot.

Az MSZP az idei államháztartási hiány elszabadulása miatt új költségvetési csomagot javasol júliusi bevezetéssel, amely 5 millió forint feletti éves jövedelemnél visszaállítja a 32 százalékos szja kulcsot – mondta Szekeres Imre, szocialista képviselő az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

Miután a kormány már januárban 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot készített, majd áprilisban ezt véglegesen befagyasztotta, világos, hogy az államháztartási folyamatokon változtatni kell – mondta Szekeres Imre, aki a pénteken Brüsszelnek beterjesztett konvergencia programot “költségvetési kiadáscsökkentésnek, illetve megszorításnak” nevezte.

Az MSZP négypontos költségvetési módosító javaslatot terjeszt elő – jelezte a szocialista képviselő. A legfontosabb javaslat az, hogy 5 millió feletti éves jövedelemnél állítsák vissza a 32 százalékos szja kulcsot, a tőkejövedelmek adóját pedig emeljék 20-25 százalékra. Ez összességében 375 milliárd forint többletbevételt hozna a költségvetésnek – tette hozzá.

A társasági adó perspektivikus növelése érdekében nullszaldós javaslatot tett Szekeres Imre: az 50 millió forint feletti árbevételű társaságoknál visszaállítanák a 16 százalékos társasági adókulcsot, miközben 3 százalékos tb-járulék csökkenés valósulna meg. A csomag része lenne a nyugdíjalapból elvont összeg visszapótlása 2-3 év alatt, a leállított fejlesztések folytatása és az euró bevezetésének gyorsítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik