Gazdaság

A kormánytól kérnek segítséget az építőiparosok

Szeretnék, ha valaki kézbe venné az ágazat ügyeit.

A magyar építőipari cégek uniós normákkal össze nem egyeztethető működési körülményei miatt két érdekképviselet azért fordult felhívással a miniszterelnökhöz, két miniszterhez, valamint több államtitkárhoz, és helyettes államtitkárhoz, hogy biztosan közöttük legyen az, aki egy személyben és érdemben foglalkozik az ágazattal.

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért, illetve az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesülete az MTI-hez is eljuttatott felhívásban három pontban foglalta össze kérését. A kormányon belül legyen az ágazat súlyának megfelelő képviselet. Ez kimondatlanul építési minisztériumot, vagy legalább olyan államtitkárságot jelent, amely egy kézbe veszi az ágazat valamennyi ügyét. A második kérés: az azonnali cselekvés érdekében haladéktalanul induljon párbeszéd a gazdaságpolitikusok és a szakma képviselői között. Végül a két fél állítson fel bizottságot, amely feltárja az építőipar helyzetét, megnevezi az ágazat tönkretevőit és javaslatot tesz a felelősségre vonásukra.

A felhívás magatehetetlennek és az egyéni vezetői érdekek hordozóinak nevezi a kamarákat.

A két szervezet végül arra hívja fel a kormánytagok figyelmét, hogy a mérnökök, kőművesek és ácsok elvándorolnak, így nem lesz kivel beindítani a magyar gazdaság motorját.

A felhívást támogatja még a Magyar Passzívház Szövetség és a KKV Klaszterház Zrt., továbbá csatlakozott hozzá 30 cég és kilenc magánszemély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik