Gazdaság

Vas megyében várják el a legmagasabb fizetést

A nők átlagosan 31%-kal kevesebbet kérnek az álláskereséskor, mint a férfiak.

2008 óta először emelkedett a fizetési elvárások átlaga Magyarországon, de még mindig alacsonyabb, mint 3 évvel ezelőtt – derül ki a Workania.hu internetes állásportál kutatásából. Három éve a honlap adatbázisában szereplő álláskeresők fizetési igénye még átlag 183 ezer forint volt, ez az összeg mára 10%-kal csökkent és 2011. első negyedévében átlag 164 forint volt.

A nemek közötti magas bérkülönbségek a fizetési elvárasokban is megmutatkoznak, a nők átlagosan 31%-kal kevesebbet kérnek az álláskereséskor, mint a férfiak. A földrajzi régiók összehasonlítása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legalacsonyabb a fizetési elvárás (átlag 138 ezer forint), míg Budapestet megelőzve (170 ezer forint) Vas megye (176 ezer forint) található a lista élén.

A szervezeti hierarchiát is tükrözik a kutatás eredményei. A segédmunkát végzők fizetési elvárása 118 forint, a szolgáltatási területen állást keresőké 139 ezer forint, az adminisztratív alkalmazottaké 146 ezer forint, a műszaki területen szakképzett dolgozóké 189 ezer forint, míg a középvezetők és felsővezetők bérigénye 235, illetve 382 ezer forint volt az idei első negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik