Gazdaság

A Mal Zrt. ellen 30 kártérítési pert indítottak

A jogi képviselő szerint még nem dőlt el, hogy a cég felelős-e a tavalyi vörösiszap-katasztrófáért.

Összeült a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó országgyűlési vizsgálóbizottság.

A testület Bakonyi Árpádot, a Magyar Alumíniumipari Rt. volt elnökét (a képen) hallgatta meg, aki az Ajkai Alumíniumipari Kft. 1997-es privatizációjáról azt mondta: az akkori vételár korrekt volt, nem 10, hanem összesen 443 millió forintért kelt el a cég.

Szerinte az ajkai timföldgyár privatizációja nélkül nem létezne magyar alumíniumipar. A Mal Zrt. 30 százalékos tulajdonosa emlékeztetett arra is, hogy 1997-ben a vevő, az Inotai Alumínium Kft. az Ajkai Alumíniumipari Kft. 10 millió forintos vételára mellett átvállalta cég 433 millió forintos azonnal fizetendő kötelezettségeit is.

Hozzávetőleg egyébként 30 kártérítési per folyik a Mal Zrt. ellen, ezek egyikében sem dőlt még el a jogalap kérdése, az, hogy a cég felelős-e a tavalyi vörösiszap-katasztrófáért. Ezt Ruttner György, a cég jogi képviselője közölte az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság ülése után. Az ügyvéd szerint korai még vizsgálni a felelősség kérdését, jelenleg egyebek közt a csapadék mennyiségére, a szeizmológia mozgásokra vonatkozó szakértői véleményeket elemzik.

A katasztrófa okairól az illetékes hatóságok még nem tudtak hivatalos, megnyugtatató, vagy objektív álláspontot kialakítani; az eljáró bíróságok még egyik perben sem állapították meg a Mal Zrt. felelősségét, peren kívüli egyezségek viszont már köttettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik