Gazdaság

Kemény stresszteszt az európai bankoknak

Tőkemegfelelési mutatójukat 5 százalék felett kell megőrizniük. Magyarországról az OTP-t vizsgálják.

A teszt kétéves recessziót imitál, amelyet az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) készít elő az adófizetők megnyugtatására, és az európai bankágazat iránti bizalom további erősítésére.

Az EBA pénteken 90 európai bankot nevezett meg, amelyeknek a stressztesztet el kell végezniük. A résztvevő 90 pénzintézet az EU bankpiacának mintegy 65 százalékát fedi le. Ez a kör nagyjából a tavalyi tesztben résztvevő bankokat öleli fel, akkor a résztvevők száma 91 volt.

A nehéz helyzetben levő spanyol bankszektor 24 bankját, illetve takarékpénztárát veszik górcső alá, ez a legmagasabb szám egyetlen országból. Ugyanakkor Finnországból, Luxemburgból, Norvégiából, Lengyelországból, Máltáról és Magyarországról csupán egy-egy bankot vontak be a vizsgálatba. Ez idén Magyarországról az OTP.

Tavaly a két vizsgált magyar bank, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített, az OTP a második lett az európai rangsorban.

A vizsgálat azt hivatott eldönteni, hogy hány banknak kell tőkét emelnie, vagyonából eladnia, illetve hitelállományát csökkentenie ahhoz, hogy kibírjon egy erős gazdasági ellenszelet.

A Tier1 tőkemegfelelési mutatóra a vizsgálatban megállapított 5 százalék összevethető azzal a “szigorral”, amelyet az amerikai bankoknál alkalmaztak tavalyi stressztesztjüknél. Az amerikai vizsgálat eredményét az érintett bankok a múlt hónapban tudták meg, de azt nyilvánosan nem közölték. A jól teljesítő bankoknak osztalékemelést, illetve részvény-visszavásárlásokat engedélyeztek.

Azoknak az európai bankoknak, amelyek esetlegesen elbuknak a mostani teszten, vagy azt éppen csak teljesítik, saját nemzeti bankfelügyeletükkel együttműködve kell a fennálló problémát orvosolniuk.

A mostani európai stresszteszt – amelynek eredményét júniusban teszik közzé – immár a harmadik a pénzügyi válság kezdete óta.

Tavaly kevésbé volt szigorú a teszt: egy bizonyos bank akkor “bukott meg” a vizsgán, ha 6 százalékos átlagos Tier1 tőkemegfelelést a feltételezett körülmények között nem tudott teljesíteni. A nem teljesítők között főként spanyol bankok voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik