Gazdaság

Egyre több magyar költözne Ausztriába

A megtakarítások mellé sokan saját magukat is áttelepítenék nyugati szomszédunkhoz.

Egyre többen bérelnének, vásárolnának lakást magyarok Ausztriában, májustól ugyanis akadálytalanná válik az ottani munkavállalás is – írja a HVG hetilap legújabb számában.

Sokan érdeklődnek a kitelepülés lehetőségéről, de döntő többségük egyelőre nem szánja el magát a költözésre – így jellemezte a Gutman magánbank privátbankára a jelenlegi állapotokat.

Hasonló tendenciáról számol be az egyik legnagyobb osztrák ingatlanértékesítő cég vezetője is, aki szerint a magyar vásárlók száma nem emelkedett az utóbbi hónapokban, ellenben sokan érdeklődtek a lehetőségekről.

A HVG olyannal is felvette a kapcsolatot, aki már lépett, és áttelepült nyugati szomszédunkhoz. A szóban forgó bankszakember ráadásul olyan magyar ügyfelekkel üzletel elsősorban, akik megtakarításaikat osztrák pénzintézetekben helyezték el. „Itt még szentség a magántulajdon és a banktitok” – nyilatkozta a lapnak.

Állítása szerint Burgenlandban már 150-250 ezer euróért (40-70 millió forintért) lehet 100 négyzetméteres házat venni, de az éves bérlés ennek a tizede. A napi megélhetés sem sokkal drágább: a rezsiköltségek ugyan magasabbak, de az élelmiszer és a ruházat olcsóbb Ausztriában.

Bécsbe már sokkal többe kerül áttelepülni a HVG szerint. Itt a burgenlandi ingatlanok értékének tízszeresét is elkérhetik egy-egy lakásért.

AJÁNLOTT LINK:

Külföldön letelepedő magyarok? (HVG)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik