Gazdaság

Az IMF kész segíteni Portugáliának

Az euró tartotta árfolyamát a dollárral szemben.

A Nemzetközi Valutaalap még nem kapott hivatalos kérést Portugáliától, de közölte, hogy kész segíteni. Portugália ügyvezető kormánya nem sokkal korábban bejelentette, pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz, amely csak az IMF-fel közösen szokott pénzügyi segítséget nyújtani.

A lisszaboni bejelentés ellenére az euró tartotta árfolyamát a dollárral szemben. Elemzők úgy vélik, az ibérai országnak valószínűleg egy 70 milliárd euró értékű segélycsomagra lesz szüksége. Írország 85 milliárdot, Görögország pedig 110 milliárdot kért annak idején.

Amiatt, hogy Portugália a piaci nyomás hatására így döntött, felvetődik a kérdés, hogy nem jutnak-e hasonló sorsra az eurózóna más gyengébb országai is, mint például Spanyolország – írta a francia hírügynökség.

Egy uniós forrás szerint a Portugáliának adandó EU-hitel kamatlába attól függ, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) milyen időpontban kell kölcsönvennie a piacról. Az EU és az IMF a szokásos kétharmad-egyharmad arányban fogja nyújtani a hitelt – tette hozzá a forrás.

Az euró több mint tizennégy havi csúcsot döntött meg szerdán. Az értéktőzsdék zárása után 1,4330 dollárnál tartott, és a portugál bejelentés után sem csökken az árfolyama ez alá az elektronikus kereskedésekben. Közép-európai idő szerint 23 órakor egy euró 1,4331 dollárt ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik