Gazdaság

Meredeken csökkenhet a benzinár

Több okból is meredek olajárcsökkenés várható még az idén - jósolják londoni iparági szakelemzők legfrissebb előrejelzésükben. Ha így lesz, az a benzinárra is hatást gyakorol majd.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-befektetési tanácsadó csoport szakértői közölték, hogy várakozásuk szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordónkénti ára a 120 dollárt meghaladó jelenlegi szintről az idei év végéig 85 dollárra zuhan.
A ház az általa várt jelentős áresés okai között kiemeli, hogy – jóllehet egyelőre nem lehet biztonsággal megjósolni a közel-keleti fejlemények végkimenetelét – nem váltak valóra a megmozdulások „járványossá” válásával kapcsolatos „legsúlyosabb félelmek”, a zavargások nem terjedtek át olyan jelentős termelő országokra, mint Algéria vagy Szaúd-Arábia.

Az olaj mozgatja a benzinárat

A Capital Economics elemzői megemlítik azt is, hogy végéhez közeledik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési kurzusának második fordulója. A ház szerint a Fed monetáris alapállásának szigorúbbá válásával eltűnik az egyik olyan tényező, amely gyengítette a dollárt és így emelte számos árupiaci termék, köztük az olaj árát. A cég szerint emellett sok nyersanyagféle ára ahhoz a „veszélyzónához” közelít, amelynek elérésével már csökkenésnek indul éppen e nyersanyagok globális kereslete, és ez szintén az árfolyamok összeomlásának esélyét növeli.

A benzin árát Magyarországon főleg az olaj világpiaci ára, a finomtói kapacsitások, a dollár-euró, euró-forint árfolyama határozza meg.

Borulátó becslések

Más nagy londoni házak ugyanakkor jóval kevésbé derűlátó, az utóbbi napokban még jelentősen meg is emelt olajár-előrejelzéseket tartanak érvényben. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minap ismertetett forgatókönyve szerint – bár ennek megvalósulását a Fitch londoni elemzői maguk is “alacsony” valószínűségűnek nevezték – a nyersolaj hordónkénti ára az idei második negyedévben 200 dollárig emelkedik tovább, és 2011 egészében az átlagár eléri a 150 dollárt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző és kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői legújabb globális energiapiaci helyzetértékelésükben kiemelték, hogy miközben a világpiaci nyersolajkereslet “nyaktörő ütemben” növekszik, a líbiai harcok miatt egymillió hordónyi napi kínálat tűnt el a piacról. A ház mindezek figyelembevételével az idei második negyedévre szóló átlagos világpiaci olajár-prognózisát a Brent esetében rendkívül meredeken, 86 dollárról 122 dollárra emelte. A cég iparági szakelemzői azzal számolnak, hogy e negyedévi átlagon belül a Brent hordója egy időre átlépheti a 140 dollárt is.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakértői 2011 egészére az eddigi 88 dollár helyett az új prognózisban 108 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat jósoltak. E megemelt éves átlagár-előrejelzések is azonban arra a feltételezésre alapulnak, hogy a líbiai kínálat az év vége felé helyreáll, és a magas árszint csökkenti a globális keresletet. A cég londoni elemzői ugyanakkor kidolgoztak egy sokkal borúlátóbb forgatókönyvet is. Ennek alapfeltételezése szerint a líbiai olajexport nem indul újra, és a zavargások terjedésével a közel-keleti és észak-afrikai napi termelésből összességében 4,3 millió hordónyi esne ki az idén. Ebben az esetben a Brent hordójának idei egész éves átlagára elérné a 160 dollárt, 200 dollár feletti köztes kiugrásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik