Gazdaság

Ismét igényelhető a különleges tejtámogatás

A nehéz helyzetben lévő, gazdasági vagy környezeti szempontból érzékeny területen gazdálkodó tejtermelők élhetnek vele.

Május 15-ig lehet különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó tejtámogatást igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) – közölte az MVH kedden az MTI-vel. A támogatás a nehéz helyzetben lévő, gazdasági vagy környezeti szempontból érzékeny területen gazdálkodó tejtermelőknek nyújt segítséget. A támogatás alapja a 2010/2011-es kvótaévben értékesített tejmennyiség.

Azok a tejtermelők kaphatnak támogatást, akiknek szarvasmarha állatállománya szerepel az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) nyilvántartásban. Emellett gazdaságuk gazdasági szempontból sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny helyen fekszik. Továbbá rendelkeznek minimum 1 hektár az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) alapján támogatásra jogosult területtel.

A támogatási kérelmeket – amelyek egyben kifizetési kérelemnek is minősülnek – ez év május 15-ig kell benyújtani a területileg illetékes MVH megyei kirendeltségre. Mivel ez a dátum az idén munkaszüneti napra esik, a kérelmeket legkésőbb május 16-ig lehet postára lehet adni.

A határidő elmulasztása azonban jogvesztő jellegű, így az azon túl beérkezett kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. A támogatás mértékét az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapnak (EMVA) az Európai Bizottság által meghatározott pénzügyi kerete és a kérelmezett értékesített tejmennyiség határozza meg – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik