ppp
Gazdaság

Mérséklik az állami terhet a ppp-beruházásoknál

A szaktárca száz projektet áttekint, hogy csökkentse a költségeket.

A magánszféra és az állam együttműködésében létrejött beruházások (ppp) hosszú távon 3.000 milliárd forint állami elkötelezettséget jelentenek. Ennek az összegnek a mérséklése érdekében 100 projektet tekintenek át – tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatási szerződéseket vizsgáló államtitkára.

Hegmanné Nemes Sára (a képen) azt mondta, hogy az idei költségvetést 120 milliárd forinttal terhelik a ppp-projektek, ebből az M5-ös és az M6-os autópályával kapcsolatos kiadások 99,1 milliárd forintra rúgnak, a Művészetek Palotája 9,8 milliárd forintba kerül. A többi 10 milliárd forint alatti tételt képvisel. Közölte, hogy az autópályák kivételével a ppp-projektek magánbefektetőinek kiváltására 200 milliárd forintot irányoztak elő.

A sportlétesítményekhez köthető beruházásoknál a magánbefektetőkkel a tárgyalások jól haladnak, júniusban megállapodásra juthatnak, a két autópálya kivételével a többi projekteknél elindultak az egyeztetések a szerződések megváltoztatására, és peren kívüli egyezség esetén ezek az idén lezárulhatnak – közölte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik