Gazdaság

Kevés a középkorúak megtakarítása

A 35-49 évesek nagy százaléka, azért nem tesz félre, mert bizalmatlan.

Keveset tesz félre a hazai lakosság a 35-49 éves korosztályban, amelynek egyébként egyre nagyobb hányadát foglalkoztatja, miből fog megélni idősebb korában. Ez derül ki abból a kutatásból, amelyet a BellResearch kutató- és tanácsadócég készített az AEGON Magyarország megbízásából. A felmérés szerrint az elégtelen jövedelem mellett a pénzügyi szolgáltatókkal és a politikával szembeni bizalmatlanság is szerepet játszik abban, hogy nem spórolunk.

A 35-49 éves korcsoportba tartozó magyar lakosság növekvő hányadát foglalkoztatja, miből, hogyan él majd idős korában. A megkérdezettek alig 12 százaléka állítja, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja a kérdés, míg minden negyedik érintett gyakran, minden ötödik nagyon gyakran foglalkozik ezzel a problémával – derül ki a BellResearchnek az Aegon Magyarország megrendelésére 600 fős reprezentatív mintán, 2010 decemberében végzett felméréséből. Mindennek ellenére a nyugdíj-előtakarékosság terén a magyarok nem állnak jól. A felmérés eredménye szerint a kutatásban érintett korcsoport kétötödének egyáltalán nincs a kötelezőn felül időskori megtakarítása.

A nyugdíjas évekre szóló megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztári befektetések a legnépszerűbbek – ilyenekkel a válaszadók harmada rendelkezik -, azokat pedig a befektetéssel kombinált életbiztosítások követik a rangsorban, amelyekről a válaszadók 27 százaléka tett említést. A nem túl régen elérhető nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) már 6 százalékos részt hasított ki magának, míg ennél valamivel még kisebb a részvénybe és más értékpapírokba fektetők aránya.

Az időskori megtakarítással nem rendelkezők – nem meglepő módon – legtöbbször anyagi okokkal indokolják, hogy nem spórolnak: bő háromnegyedük nyilatkozott úgy, hogy nem tud félretenni erre a célra. Érdekes ugyanakkor, hogy a válaszadók viszonylag jelentős része – 14, illetve 12 százaléka – jelölte meg indokként a pénzügyi szolgáltatókkal, illetve a politikai környezettel szembeni bizalmatlanságot. A gazdasági környezettel szembeni aggodalmakat is figyelembe véve már több mint 40 százalék azok aránya, akik az előtakarékosságtól a bizalmatlanság miatt zárkóznak el.

A felmérés figyelemre méltónak nevezi, hogy az általános célú megtakarítás még az időskorinál is ritkább, hiszen a magyarok 43 százalékának nincs semmilyen megtakarítása, az indoklás pedig csaknem 90 százalékban az, hogy nincs rá pénze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik