Gazdaság

Újra elbukott a Soros Fund a PSZÁF ellen

A legfelsőbb bíróság is elutasította a Soros Fund keresetét.

Jóváhagyta a legfelsőbb bíróság az alsóbb fokú bíróságok ítéletét, amely elutasította a Soros Fund Management LLC keresetét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen. A PSZÁF 489 millió forintra büntette a Soros Fundot, amiért 2009. október 9-én piacbefolyásoló magatartása miatt az OTP-részvények tőzsdei árfolyama drasztikusan esett.

A Soros Fund azért kérte az LB felülvizsgálatát, mert álláspontja szerint az általa megkötött OTP swap ügylet (részvénycsereügylet) nem tartozik a PSZÁF hatáskörébe, és az alsó fokú eljárások során nem volt lehetősége bizonyítani az igazát.

Madarász Gabriella tanácselnök szerint a felperes Soros Fund jogi képviselőjének volt lehetősége a bizonyításra, ugyanakkor a legfelsőbb bíróságnak nincs lehetősége felülbírálni az alsóbb fokú bíróság bírájának a bizonyítékra vonatkozó minősítését. Azt, hogy a swap ügylet a hatályos törvény alá tartozik, az európai irányelvből idézve támasztotta alá a bírónő: a tagállamok mindenkinek megtiltják a piaci manipulációt.

Az ítélet kihirdetése után a Soros Fund jogi képviselője azt mondta az MTI kérdésére, hogy nincs felhatalmazása nyilatkozni az ügyben.

AJÁNLOTT LINK:

A PSZÁF nyert a Soros Fund-perben (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik